Jan van Haasteren - Ofte spurgte spørgsmål?

Indledning

I årtier nu, har Jan van Haasteren været at skabe meget detaljerede, farverige og frem for alt, humoristiske illustrationer udelukkende til Jumbo.
Krydret fans får lige til arbejde i jagten på den karakteristiske hajfinne - Jans varemærke signatur. Men der er andre egenskaber også: Sankt Nikolaus (eller Sinterklaas på hollandsk), hænder, tandproteser og Jan selvportræt næsten altid har haft så godt.
Jumbo samling omfatter snesevis af Jan van Haasteren puslespil af 150 til 5.000 stykker. Hvert år Jumbo kollektionen udvidet til at omfatte nye Jan van Haasteren puslespil.
Kunne du tænke dig at holde sig ajour med de nyeste Jan van Haasteren puslespil? Tilmeld dig nu for vores Puzzle Klub Nyhedsbrev eller blive fan af Jan Van Haasteren Puslespil på Facebook.

Hvem er Jan?

1936 De tidlige år - små Johannes
Johannes blev født i Schiedam den 24. februar 1936 Han er den ældste af tre sønner født Van Haasteren. Hans passion for tegning startede fra det øjeblik, han kunne holde en blyant.

1945 Efter befrielsen - planer for fremtiden
Krigsårene var hårdt i Schiedam. Efter krigen, Jan var sådan en tynd dreng, at Røde Kors sendte ham til England for at komme tilbage i form med en plejefamilie. Det virkede: fire måneder senere vendte han tilbage til Nederlandene vejer dobbelt så meget! På teknisk skole i Schiedam, valgte han at studere som et hjem og dekorative maler. Dette certifikat forudsat den ekstra fordel af at åbne døren til Academy of Fine Arts i Rotterdam (ABK). Jans beretning afspejlede hans talent, for at sige noget om hans planer for fremtiden: en seks (ud af ti) for alle fag, med undtagelse af en ni til tegning og en otte for anvendelse og adfærd.

1950 - Penselstrøg og andre narrestreger
Handler på sin fars råd, Jan studerede Offentlighed & Reklame på akademiet. "Du kan ikke leve af at tegne og male; det vil kun bringe dig fattigdom ", var hans fars mening. Undersøgelsen tog fire år at færdiggøre. Jan skinnede ud på grund af hans talent og hans narrestreger. Han krakket cykellåse i cykelskur og klatrede gennem loftsrum luger at komme til andre klasseværelser. Han blev ofte sendt til 'rektor' med hans hjælpere. På trods af hans kærlighed til drengestreger, Jan bestået med flyvende farver og allerede havde to jobtilbud på kvalifikationen.

1950'erne - snuse rundt tegneserier
Efter en kort periode på et lille reklamebureau kaldet J. Grijseels i Rotterdam, Jan havde at gøre værnepligt. Efter efterbehandling med militæret, Jan vendte tilbage til Grijseels, men snart skiftede til et større reklamebureau, Nijgh & Van Ditmar. Der mødte han Van Delden, der spurgte Jan om han ville være interesseret i at hjælpe ham med hans daglige tegneserie 'Smidje Verholen «. Og så Jan tog sine første skridt som professionel tegneserietegner.

1960 - at erhverve en smag for tegneserier
Jan tog at tegne tegneserier som en and til vand og handles i reklame verden for Marten Toonder Studios. Han begyndte i bunden, der arbejder på animationen afdeling, men snart gradueret til den komiske afdeling. Han arbejdede på kendte tegneserier, herunder folk som 'Kappie', 'Tom Poes "og" Hiawatha «. Efter fire år forlod han Toonder, arbejdede med Joop Geesink i et år og så endelig valgt at fortsætte freelance. Han penciled tegneserier som 'Erik da Opa' (startede som 'Bartje da Opa' i den lokale avis 'Stadskrant «) og» Polletje pluim "(overtaget fra Dick Matena). Omkring dette tidspunkt, Jan arbejdede for tegneserier som 'De Vrije Balloen «og» Anders And Magazine'.
1970 - Den bizarre baron
Baron van Tast - skrevet af Lo Hartog van Banda (forfatter af Ti-Ta Tovenaar) - blev offentliggjort i PEP i 1972 Tegneserien forudsat en god måde for Jan at udtrykke sine bizarre ideer. Verden af ??Baron er aldrig, hvad det ser og Jan kan komme videre med at nyde sig selv i baggrunden. Mange af Jans typiske karakteristika, herunder hænder og hajfinne, dato tilbage til disse værker.

I 1970'erne - bomber og granater
Jans tegneserie om dynamit ekspert "Tinus trotyl 'løb i ungdomsblad Sjors mellem 1973 og 1975 Philip Sohier skrev manuskriptet til denne serie. Da PEP og Sjors sammenlagt til EPPO magasin i 1975, 'Baron van Tast' forsvandt fra scenen meget at Jans beklagelse. Redaktionen har valgt dynamit ekspert "Tinus trotyl. Men da bombningerne begyndte i Irland, Jan følte, at det ville være uhensigtsmæssigt at fortsætte med Tinus tegneserie. Han fokuserede sin energi på 'Oom Arie op safari "(Anders And),' Erik & Opa '(JIPPO) og» Sjaak en Oom George' (KRO vejledning).

1970'erne - Find citroner
Jan blev ofte opfordret til at tegne illustrationer til reklamekampagner. Bernard Fienieg, en enorm 'Baron van Tast' fan spurgte Jan at skabe et billede for bokma citron-flavored Geneve (hollandsk gin). Den første plakat blev "het Café«, en festlig billede med en billardkugle flyvende ned fra bordet og citroner skjult hele showet. Billedet var et hit. Tricket var at købe en enkelt flaske citron gin og tage så mange plakater som muligt! Opgaver fra reklamebureauer hældes i som følge af den citron gin plakaten. Jan skabte tegnefilm, tegneserier og - alle så ofte - en plakat.

1980'erne - Fra plakater til gåder
Gennem et agentur, Jan gjort en grab på opgaver for Jumbo i 1980'erne. Han var mislykkedes i første omgang: Jumbo fundet Jans illustrationer for lille og derfor uegnet til gåder. Det vil sige, indtil Jumbo oplevede de store plakater. Dette medførte en interesse og begyndte bolden op. De første Jan van Haasteren puslespil (som den "Olympiske Lege" og "Some like it hot") i virkeligheden var genanvendt plakater. »Nogle kan lide det varmt" var oprindelig en plakat for et tysk firma med speciale i aircondition og brandsikkerhed. Det er en scene på en garage, hvor aircondition er brudt ned, og folk forsøger de mærkeligste ting at køle ned. Jan begyndte snart at trække især for gåder. Samarbejde intensiveret og Jan begyndte at udvikle nye ideer med Jumbo. Nye puslespil dukkede år efter år.

2000 og til dato - at holde trit
Jan bor sammen med sin kone Romi i Bergen (NH). Han trækker dagligt i sit atelier. Han skaber billeder i omkring tre puslespil om året i Koninklijk Jumbo BV. I dag er der omkring 100 Jumbo puslespil skildrer billeder af Jan van Haasteren i omløb. Hver af dem afspejler Jans kendetegnende funktioner såsom hajfinne, Sankt Nicholas, tandproteser og mange flere. Jan har mere end 40 særlige karakteristika!


Hvordan arbejder Jan ?

Første emne
"Hvordan kan jeg starte? Tja, jeg har altid fået masser af ideer. Skitsering skøre ting, der dukker op i mit sind hver dag. Jumbo har også ideer, og vi mødes for at diskutere disse også. Men i princippet er jeg helt fri til at vælge de emner, jeg selv. "

Undersøgelser og skitser
"Jeg først træne idéen i en detaljeret blyantstegning. I den proces, jeg foretage den nødvendige forskning. For 'Tour de France' puslespil, for eksempel, jeg plukket op et par mapper fra den lokale cyklus butik. Men jeg fandt de fleste af cykler også moderne. Det er meget sjovere at trække cyklisterne i gammeldags tøj. Jeg forsøger at afspejle følelser fra min ungdom, da 'Ronde van Schiedam' cykelløb blev afholdt. Den hollandske mester dengang, Wim van Est cykluser langs, og gaderne var foret med jublende fans. Wim gjorde det for sjov. Det var en stor ting at se nogen berømt som den peddling sammen i sin regnbue trøje. Sådan en lille fyr med hans mørke, stikkende øjne. Incredible! "

Forstørre og perfekt
"Jeg blæk op blyantstegning med de fineste Rotring pen. Så jeg har en kopi på størrelse med puslespillet foretaget. På en lyskasse, jeg spore blæst op billedet igen med blyant, så jeg kan tilføje alle mulige detaljer og sjove elementer. Jeg derefter strække tegningen, så jeg kan blæk det op ved hjælp af tusch og farve det i at bruge Ecoline. "

Jan siger farvel
"Et billede som dette tager lige over tre måneder at gennemføre. Når den er klar, sværtet op, farvet i og som det skal være, jeg sæt den til side for en uge. Jeg ser altid plads til en anden prik her eller en linje der. Et billede som dette er stadig indbydende og det er svært at sige farvel; men på et vist tidspunkt har det at afværge. Jeg får mit eget puslespil af hvert billede, så jeg ved, hvad det endelige produkt ser ud. I dag skaber jeg omkring tre billeder om året i Jumbo; ideer til nye billeder bare holde boblende til overfladen! "

Er du nysgerrig efter at finde ud af, hvordan Jumbo puslespil er lavet? Læs alt om det på vores »I vores fabrik 'side.


Interessante fakta om Jan van Haastern.

... Jan trækker også til et nyhedsbrev produceret af hans lokale skakklub, hvor han har været medlem i år.

... Jan opdagede, at han er en »ivrig samler 'for nogle år siden.
Han holder alt! Når han er færdig med tegningen, gør han en nøjagtig kopi af det stykke for sig selv, fordi den anden er blevet leveret. I årenes løb har Jan skabt bunker af skitser og tegninger! Hans 'mappe karriere «(nu består af fire dele) indeholder hvert eneste brev, han nogensinde har modtaget eller sendt. Han indsamler også hans gamle rapporter, sammen med alle de fanbreve. Breve fra mindre og større fans alle arkiveres i rækkefølge. Jan kender hver bogstav og kan viderebringe hver ledsagende historie.

... Alle tegninger lavet af Jan for Jumbo bliver digitaliseret.
Dette vil beskytte dem for evigt. Undertiden farverne falmer i gamle tegninger. Jan renser dem op og genskaber dem, hvor det er nødvendigt. Efter dette de gamle tegninger gemmes digitalt.

... Jan efterfølges af en sort kat.
Jan engang trak en virkelig mærkelig, fedt sort kat for en japansk kunde. Projektet fik ikke fra jorden, men den fede kat stadig hjemsøger ham. Jan er en eller anden måde forbundet til katte, selvom han er faktisk allergisk over for katte. Mens du næppe nogensinde finde den stor fed kat i gåderne (tager alt for meget plads ...), hans halvbrødre er altid omkring.

... Jan undertiden optræder i hans gåder og tegneserier.
I princippet Jan altid trækker fiktive karakterer - ikke mennesker, han kender. Men nu og da trækker han sig selv. For eksempel kan du finde Jan i puslespillet med titlen »De vertrekhal« (afgangshal). Og han undertiden optræder i baggrunden i sine tegneserier. Især i de sidste ('Sjaak & Oom George'), vil du se Jan walking forbi med sin hund. Jan refererer til dette som "Hitchcock effekt ', efter den berømte instruktør, der også gav sig selv bit dele i hans film.

... Jan gør ikke gåder selv.
Han hjælper sin kone, men hvis hun ikke kan finde et stykke. For hver tegning, han ved præcis, hvor hvert stykke går - meget til hans egen overraskelse. Han selv husker, hvordan han kom op med sine ideer! Og dem, for hver af hans gåder!

... Jan er vanvittigt om Saint Nicholas.
Jan forsøger at passe en tegning af Sankt Nicolai ind på alle stadier eller i hvert menneskemængde. "At bringe tværs" Made i Holland 'følelse, "siger han. "Ikke sådan en skør idé, hvis du tænker på det faktum, at dine puslespil selv poppe op i Japan!"

Varen er nu i din indkøbskurv